Pieterpad etappe 10: Hardenberg – Junne

14,9 km, 3 uur en 50 minuten

Ook deze etappe knippen we op. Ceasar mag mee, maar we besluiten ook om maar één fiets weer mee te nemen en bij het eindpunt te plaatsen. Dit keer mag ik terug fietsen… Het is 18 mei 2023 en we beginnen in Hardenberg in het centrum met koffie met gebak 😉 en we hebben het nog niet eens verdiend!

Het is weer prachtig weer! Het is een mooie route, ook weer langs de Vecht.

We sluiten af bij Junners met een biertje en wat lekkers, maar ik moet natuurlijk al snel op de fiets terug om de auto op te halen in Hardenberg. Het is erg druk overal met dit mooie weer!

Pieterpad 9e etappe: Coevorden – Hardenberg

20,8 km, 5 uur

Het wordt weer eens tijd om een stuk te lopen het is 15 april 2022. We pakken Coevorden Hardenberg in één keer, een etappe van zo’n 20 km. Dit keer rijden we eerst naar het station van Hardenberg en nemen we de trein terug naar Coevorden.

Net buiten Coevorden is een prachtig kunstwerk, waar we natuurlijk een foto maken. En we komen lieve kabouter kunstwerkjes tegen.

 

Als we langs de Vecht lopen zien we aan de overkant een fijn terras, hier strijken we neer voor koffie en taart bij Bierbrouwerij Mommeriete. Buiten in de zon, uit de wind, is het prima te doen!

Dit is trouwens de eerste keer dat ik met mijn wandelstokken loop en dat bevalt best goed! Het 65+ gevoel is hoog, maar als het mij helpt dan kan het me niet zoveel schelen 🙂

We wandelen Hardenberg in en zullen ongetwijfeld een drankje gedaan hebben maar er zijn blijkbaar geen foto’s van…

Pieterpad 8e etappe: Holsloot-Coevorden

12,5 km, 3 uur 40 minuten

We kiezen deze keer voor een vrij korte etappe omdat Floyd ook meegaat. Eigenlijk hebben we twee etappes in drie delen gesplitst. Op 11 juli 2021 lopen we het stuk van Holsloot naar Coevorden. Hierna zijn we weer “bij”.

Floyd wil wel met Ceasar lopen. We hebben één fiets in Coevorden neergezet, Sander zal alleen terugfietsen om dan de auto weer op te halen in Holsloot.

Een bijzonder kunstwerk op de route, van beton en staal nodigt uit tot klimmen en klauteren!

En in Coevorden staan prachtige gedichten langs het pad.

Bij het kasteel vallen we met onze neus in de boter, er wordt met het kanon geschoten! Lijkt verdorie Middeleeuws Ter Apel wel.

We sluiten natuurlijk af bij de horeca van het Kasteel in Coevorden, geen foto’s van. De borrel en borrelplank waren lekker. Sander fietst terug naar het beginpunt en haalt de auto en vervolgens ons op.

Pieterpad 7e etappe: Kibbelkoele- Holsloot

17,2 km, 3 uur 50 minuten

We hebben de vaart erin! Al op 13 september 2020 lopen we onze 7e etappe van het Pieterpad. Van de Kibbelkoele naar Holsloot. We parkeren de fietsen bij camping “Boheems Paradijs” in Holsloot en rijden naar het beginpunt bij de Kibbelkoele waar we de vorige keer gestopt zijn.

Het is weer prachtig weer. Je ziet ons ook niet zo snel lopen met regen trouwens… Het is erg leuk om de route te lopen langs een weg waar je regelmatig langs rijdt! En heel andere blik op de weg.

Enfin, deze route voert ons door Sleen, waar we Pieterpadpoppetjes zien hangen hangen aan een bordje met een blikje er bij voor het geld. Maar natuurlijk hebben wij niks bij ons… Gelukkig hangt er ook een briefje bij met een telefoonnummer en ik bel Gerda om te vragen of we het geld via een tikkie mogen overmaken en dat kan. Dus wij hangen een Pietertje aan onze tas en vervolgen onze weg.

In Sleen gaan we bij De Deel op het terras even genieten van een kop koffie met wat lekkers. Het kán weer!

Onze lunch genieten we op een mooie picknickbank.

Als we weer bij de camping zijn staan onze fietsen gebroederlijk op ons te wachten tot ze ons weer (electrisch) terug kunnen brengen naar het beginpunt en daar wacht een verkoelende Kibbelkoele op ons.

Pieterpad 6e etappe: Schoonloo – Kibbelkoele

19,8 km 4 uur 20 minuteen

We korten de volgende etappes wat in. De originele etappe is namelijk 23 km, en mijn grens ligt zo ongeveer op 20 km max. Dus we besluiten om van Schoonloo naar de Kibbelkoele te lopen en wel op 16 augustus 2020.

Deze keer zetten we de fietsen bij het eindpunt, in het bos, zodat we rustig terug kunnen fietsen naar het beginpunt. Ceasar gaat dus niet mee, wandelen en daarna nog een stuk teruglopen naast de  fiets is een te grote uitdaging voor ons ouwe besje.

Het is een uitzonderlijk mooie dag, temperatuur van 28 graden en een heerlijke zonnetje, wel wat te warm om te wandelen, maar dat realiseren we pas als we al op pad zijn. Gelukkig geven de bomen in het bos verkoeling. En Drenthe betekent natuurlijk Hunebedden! Ook komen we langs de Papeloze kerk, een bijzonder hunebed waar diensten werden gehouden zonder dat er een priester (“paap”) bij aanwezig was. Mooi fenomeen en bijzonder om te zien.

Helaas aan het einde geen restaurant, dus we slaan de beloofde borrel en borrelplank maar over…

Pieterpad 5e etappe: Rolde – Schoonloo

19,3 km, 4 uur 30 minuten

We lopen een keertje op een zaterdag in plaats van een zondag! Op 25 april 2020 lopen we de etappe van Rolde naar Schoonloo. Al een keer eerder wilden we deze etappe lopen, we waren al onderweg naar de start locatie toen het begon te regenen en de voorspelling ook niet echt beter was. Dus toch maar rechtsomkeert gedraaid en naar huis gegaan…. het moet wél leuk blijven!

 

Enfin, we parkeren weer één auto bij het eindpunt en de andere bij het beginpunt en beginnen met wandelen. Ook deze route voert wederom over de hei en door het bos over het Gasselterveld en het Drouwenerveld. Een prachtig gebied en we hebben wederom geluk met het weer. Het is voor ons een redelijk bekend gebied omdat we vaak meegedaan hebben aan Hike and Seek. We hebben dus nog wel eens de neiging om weg te duiken in de bosjes en sloten 🙂 

We zitten (helaas) midden in de Corona crisis en lockdown, dus ergens een kopje koffie met taart nuttigen zit er niet in. En ook geen borrel met bittergarnituur aan het einde van de wandeltocht… maar, onderschat onze lieve kinderen niet! We krijgen bij thuiskomst een menukaart in handen gedrukt en kunnen uitzoeken wat we willen. Op ons eigen buitenterras op de veranda wordt het vervolgens geserveerd en we geven deze borrelplank een dikke tien!   

 

Pieterpad 4e etappe: Zuidlaren – Rolde

18,1 km, 4 uur 24 minutern

Op zondag 26 januari 2020 beginnen we aan onze vierde etappe van het Pieterpad, van Zuidlaren naar Rolde. We rijden deze keer met twee auto’s, laten eentje bij het eindpunt en rijden door naar het beginpunt.

We beginnen in Zuidlaren op de brink, en lopen richting het voormalige psychiatrische centrum Dennenoord, een prachtige locatie met mooie gebouwen. Kan me wel voorstellen dat je tot rust komt daar.

Als snel lopen we het dorp uit en in het gebied van de Drentsche Aa. Een mooi afwisselend gebied van heide en bos, en natuurlijk met de Drentsche Aa als riviertje kronkelend door het gebied. In het eerste het beste restaurant bij de Gasterse Duinen nemen we een kopje koffie met een lekker stukje gebak. Dat hebben we alvast verdiend.

Even verderop mogen honden niet mee door de Gasterse Duinen en dus loop ik een andere route met Ceasar dan Sander, die gaat wel de hei over. Zo nu en dan zwaaien we naar elkaar…

Het zonnetje schijnt lekker trouwens! We lopen verder over het Balloërveld, ook een prachtig natuurgebied, het is echt genieten! En dan lopen we zo door de akkers Rolde binnen en kijken nog even bij Hunebed D17 en D18.

In Rolde zit het voor ons welbekende café Hofsteenge waar we afsluiten met een biertje, wijntje en een bittergarnituur. Niet veel maar we geven het een 7.

Als we thuis zijn komen we erachter dat we op magische wijze het boekje kwijtgeraakt zijn… Waarschijnlijk ergens op de auto neergelegd en helaas niet in de tas gestopt.

Pieterpad 3e etappe: Groningen – Zuidlaren

22 km, 5 uur 30 minuten

Op zondag 1 december lopen we de derde etappe van het Pieterpad. We rijden met de auto naar Zuidlaren om daar de bus te pakken naar Groningen, een ritje van een klein half uurtje. Op het station begint de route met een hardloopactie naar het gras omdat Caesar moet poepen 😉

Als snel lopen we het stuk langs het kanaal richting het Zuiden. Het zonnetje schijnt maar het is wel koud. De roeivereniging is al dapper aan het trainen op de zondag morgen, regelmatig moeten we even aan de kant voor een fietser met een toeter in zijn hand.

Bij de Hoornse Plas is het rustig… Heerlijk rustig zo langs het water en we genieten van het uitzicht maar vooral ook van de woonboten die heerlijk verscholen in het water liggen. Soms met een eigen veerbootje te bereiken. Wat een rijkdom moet dat zijn om daar te wonen. De snelweg is alleen wel hinderlijk aanwezig op de achtergrond. De snelweg waar ik iedere dag langsrij om naar het werk te gaan. Mooi om daar langs te lopen en van een andere kant te bekijken.

  

Bij de Helpermolen besluit ik om even een tapeje te plakken omdat er wéér een blaar ontstaat op mijn rechterhiel. Als we verder lopen voel ik dat er meer nodig is dan een tapeje dus we stoppen na ongeveer 9 kilometer bij paviljoen Sassenhein voor een kop koffie en om een Compeed pleister te plakken. Daar komen we ook twee dames tegen die we eerder voorbij gelopen waren, ook Ppad lopers. Zij lopen iets langzamer maar zo zien we elkaar toch weer bij de koffie.

De weg vervolgt zich langs een prachtig landschap, heel afwisselend, zo over de staart van de Hondsrug. We nemen natuurlijk een kijkje bij het enige hunebed van Groningen en verbazen ons vervolgens over de ligging van de andere twee hunebedden zo tussen twee boerderijtjes. Wat een historie op deze plek, je voelt het om je heen.

 

 

De blaar is nu niet meer te negeren, dit zorgt er ook voor dat ik niet meer zo goed kan genieten van de omgeving, mijn enige doel is zo snel mogelijk de auto bereiken. Jammer dat het als zo’n schaduw over deze etappe hangt. De laatste kilometers zet ik dus de pas er in om zo snel mogelijk te kunnen zitten.

We sluiten af bij Café ’t Olle Stee aan de brink van Zuidlaren, waar we uit pure ellende een kaasplankje bestellen. Helaas is dat het enige aan borrelplank wat ze te bieden hebben.

Pieterpad 2e etappe: Winsum – Groningen

22 km, 5 uur 30 minuten

Op zondag 20 november vertrekken we al vroeg naar Groningen om de trein naar Winsum te nemen voor de tweede etappe. Onderweg reserveer ik een plekje voor de auto bij het station, plek zat natuurlijk op zondag, dat scheelt. Het is maar een klein ritje met de trein, Floyd gaat mee en Ceasar natuurlijk ook.

Het is prachtig weer, het zonnetje schijnt, maar er staat wel een koud windje. Het begin van de tocht is al gewijzigd maar daar had ik me deze keer op ingelezen. We komen een paar behulpzame hardlopende dames tegen die ons de goede weg op helpen als we even twijfelen, en zo lopen we weer door het weidse landschap van Noord Groningen.

Bij Garnwerd steken we even het Reitdiep over voor een welverdiende kop koffie en taart bij Café Hammingh.

Deze stond al heel lang op mijn lijstje om een keertje te bezoeken, het oudste café van Groningen. Het zit er heerlijk maar we moeten wel weer verder, we hebben er per slot van rekening nog maar 5 km op zitten. De route voert ons langs het meest gefotografeerde kerkje op de wierde van Groningen, bij Oostum.

De volgende stop wordt een lunchpauze bij Wetsingersluis waar we de meegebrachte broodjes opeten. Ook even rust voor Ceasar die ook al de nodige kilometers heeft afgelegd en hier en daar een plasje heeft gedaan.

Als we verder willen lopen ontstaat er verwarring over de route, volgens Sander, chef boekje, moeten we het fietspad op, maar volgens mij moeten we over de dijk. Op de website van het Pieterpad lees ik dat de brug over het van Starkenborchkanaal eruit ligt en dat we daarom langs de andere kant moeten lopen, over de dijk. Ook de gps route bevestigt dat. Dus we besluiten toch maar die kant op te gaan. Goede keuze blijkt en dat verklaart ook het verschil in de lengte van dit traject.

We wandelen langs het Van Starkenborchkanaal achter het Zernike complex langs de stad in.

Het is heel anders om een keer op deze manier. de voor ons zo bekende, stad binnen te lopen. Ook de wandeling door het Noorderplantsoen is genieten, het is er druk omdat het zulk mooi weer is.

We besluiten om in café de Spiegel een drankje te doen en een bittergarnituur (voor € 11,95), deze valt tegen maar desondanks zitten we er lekker bij te komen van de lange wandeling.

De laatste meters gaan via het Groninger Museum naar het station.

Het was een mooie route, we hebben genoten. De maan schijnt al naast het cruiseschip van DUO als we naar huis rijden.

Pieterpad 1e etappe: Pieterburen-Winsum

13 km, 3 uur 15 minuten

De eerste etappe plannen we op zondag 3 november. Er is een week eerder een mini meisje geboren bij Sander zijn broertje en schoonzus, dus we gaan ’s ochtends op kraamvisite. Lekker genieten van zo’n pril leven.

We rijden op tijd naar Winsum om de bus te kunnen nemen naar Pieterburen, waar de start van de tocht is. Ruim op tijd staan we bij de bushalte te wachten op het kleine 15 persoonsbusje wat ons naar Pieterburen gaat brengen. We eten de meegebrachte broodjes alvast op, het is per slot van rekening lunchtijd. Stipt op tijd komt de bus, er moeten meer mensen die kant op. Ik vraag aan de buschauffeur vier kaartjes voor ons en één voor de hond. De hond is gratis, zegt hij, maar je kunt niet met pin betalen… Oeps zeg ik, ik heb helemaal geen contant geld bij me!? Hij zegt, joh, geen probleem, ga lekker zitten. Anders moeten jullie twee uur wachten op de volgende bus 😉 Top!

Na een kort ritje stappen we uit op het Pieterplein. We staan natuurlijk meteen op de goede plek, nemen wat foto’s van de start van het Pieterpad en beginnen aan de hand van de routebeschrijving te lopen, naar links… of toch naar rechts… Oh wacht, hier staat een bordje met een pijl. We beginnen te lopen maar aan het eind van de straat constateren we toch dat we de verkeerde kant op gelopen zijn. We lopen terug naar het beginpunt, maar daar blijkt het toch dat we de goede kant opgelopen zijn… maar het boekje zegt naar rechts…. Hè, het bordje zegt naar links, dus wat is het nou? Ik pak toch de gps route er bij en we zien dat we langs Domies Toen moeten lopen. De route is duidelijk veranderd sinds de laatste druk. Enigszins mopperend beginnen we dan toch maar aan de route… Maar deze is zo mooi door het Groningse land dat we merken dat die irritatie snel verdwijnt.

De jongens lopen mee (die gaan vast niet elke keer mee) en dat is even wennen. Als ik net zo zou rennen en draven als zij dan was ik al kapot na de eerste kilometer 😉

Na een paar kilometer ontstaat bij mij de eerste blaar dus ik probeer nog iets te redden met een pleister, maar helaas, dat is te laat. We lopen de laatste kilometers nog heerlijk in het zonnetje. Het is een afwisselende route door het mooie Noord Groningen. Grote borgen in het weidse landschap met Hollandse wolken luchten.

In Winsum komen we langs een schuur waar een man een aantal motoren naar buiten aan het rijden is. De jongens raken met hem in gesprek en hij zegt, jullie mogen wel even binnen kijken hoor! Dat laten Sander en de jongens zich geen twee keer zeggen en duiken de schuur in die vol staat met allerlei motoren.

Van oud tot nieuw, voornamelijk race modellen. We denken dat er wel een stuk of 30 staan. De man blijkt ook nog te racen en doet dat al een behoorlijke tijd. Na een tijdje besluiten we om hem niet langer op te houden en lopen verder, op zoek naar een café waar we eindelijk de welverdiende borrel mogen drinken. Bij café J&A is het erg druk, maar een behulpzame Winsumer zegt dat er nog wel een tafeltje vrij is achter in de zaak. Lekker aan het water, maar wel binnen, we bestellen een wijntje, een biertje, warme chocomel, een fristi en een borrelplank. We besluiten, als de borrelplank op tafel staat, dat dit een traditie gaat worden 😉

We zoeken de auto op als we al het goede hebben genoten en gaan op huis aan. Volgende week de volgende etappe. Met of zonder kids, maar in ieder geval met de hond.