Pieterpad 2e etappe: Winsum – Groningen

22 km, 5 uur 30 minuten

Op zondag 20 november vertrekken we al vroeg naar Groningen om de trein naar Winsum te nemen voor de tweede etappe. Onderweg reserveer ik een plekje voor de auto bij het station, plek zat natuurlijk op zondag, dat scheelt. Het is maar een klein ritje met de trein, Floyd gaat mee en Ceasar natuurlijk ook.

Het is prachtig weer, het zonnetje schijnt, maar er staat wel een koud windje. Het begin van de tocht is al gewijzigd maar daar had ik me deze keer op ingelezen. We komen een paar behulpzame hardlopende dames tegen die ons de goede weg op helpen als we even twijfelen, en zo lopen we weer door het weidse landschap van Noord Groningen.

Bij Garnwerd steken we even het Reitdiep over voor een welverdiende kop koffie en taart bij Café Hammingh.

Deze stond al heel lang op mijn lijstje om een keertje te bezoeken, het oudste café van Groningen. Het zit er heerlijk maar we moeten wel weer verder, we hebben er per slot van rekening nog maar 5 km op zitten. De route voert ons langs het meest gefotografeerde kerkje op de wierde van Groningen, bij Oostum.

De volgende stop wordt een lunchpauze bij Wetsingersluis waar we de meegebrachte broodjes opeten. Ook even rust voor Ceasar die ook al de nodige kilometers heeft afgelegd en hier en daar een plasje heeft gedaan.

Als we verder willen lopen ontstaat er verwarring over de route, volgens Sander, chef boekje, moeten we het fietspad op, maar volgens mij moeten we over de dijk. Op de website van het Pieterpad lees ik dat de brug over het van Starkenborchkanaal eruit ligt en dat we daarom langs de andere kant moeten lopen, over de dijk. Ook de gps route bevestigt dat. Dus we besluiten toch maar die kant op te gaan. Goede keuze blijkt en dat verklaart ook het verschil in de lengte van dit traject.

We wandelen langs het Van Starkenborchkanaal achter het Zernike complex langs de stad in.

Het is heel anders om een keer op deze manier. de voor ons zo bekende, stad binnen te lopen. Ook de wandeling door het Noorderplantsoen is genieten, het is er druk omdat het zulk mooi weer is.

We besluiten om in café de Spiegel een drankje te doen en een bittergarnituur (voor € 11,95), deze valt tegen maar desondanks zitten we er lekker bij te komen van de lange wandeling.

De laatste meters gaan via het Groninger Museum naar het station.

Het was een mooie route, we hebben genoten. De maan schijnt al naast het cruiseschip van DUO als we naar huis rijden.